Wat is een hersenschudding?

De een krijgt een hersenschudding en heeft er nauwelijks last van, terwijl bij de andere een schijnbaar onschuldige hersenschudding zijn of haar hele leven in een klap op de kop zet. Van een eigen bedrijf runnen en meer dan 40 uur in de week werken naar geconfronteerd worden met het feit dat je amper één uur simpele werkzaamheden vanuit thuis achter de laptop kunt uitvoeren. Je verandert van een fanatieke en getalenteerde sporter naar een inactief en teruggetrokken persoon. Of van een moeder die 20 ballen tegelijk in de lucht houdt tot iemand die amper nog naar buiten durft omdat er vaak te veel herrie en prikkels zijn.

 

Als je onlangs een hersenschudding (ook bekend als licht traumatisch hersenletsel/LTHL) of whiplash hebt gehad, dan kan de weg naar herstel soms lastig zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Funqtio is de eerste en enige gecertificeerde eerste lijn kliniek in Nederland die actief is aangesloten bij het internationale CCMI netwerk. Daarmee bieden we een interdisciplinaire zorg aan voor patiënten met een hersenschudding op twee vestigingen in Noord-Limburg: Venlo en Steyl. De intake zal altijd plaatsvinden in Venlo, de vervolg behandelingen kunnen ook plaatsvinden in Steyl.

 

Met onze kennis over de klachten en behandeling van hersenschuddingen, bieden we zorg gebaseerd  op wetenschappelijk bewijs die jou weer veilig helpt terugkeren naar je dagelijkse leven.

 

Waarom kies jij voor een hersenschuddingbehandeling bij Funqtio?

 

  • We werken met een persoonsgerichte behandeling.
  • We bieden een interdisciplinaire behandeling met professionals uit verschillende vakgebieden.
  • Onze behandelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.
Maak een afspraak
Locatie Venlo
Veestraat 5B
5914 RJ Venlo
Openingstijden

Maandag:
08.00 – 20.00 uur

Dinsdag:
07.30 – 21.00 uur

Woensdag:
08.00 – 19.30 uur

Donderdag:
08.00 – 21.00 uur

Vrijdag:
07.00 – 17.00 uur


Symptomen hersenschudding

Een hersenschudding kan ontstaan door een val, een stoot, of een ongeluk waarbij je hoofd een snelle (on)gecontroleerde beweging ondergaat. Negentig (90%) van de mensen die een hersenschudding oplopen zijn NIET buiten bewustzijn geweest. Dit is de reden waarom een hersenschudding in eerste instantie vaak niet herkend wordt. Zorgprofessionals herkennen de hersenschudding niet of mensen zoeken in eerste instantie geen hulp omdat ze niet zeker weten of het een hersenschudding was of niet. Een hersenschudding kan je ook niet zien op MRI-scan of CT-scan. Hoewel er (vaak) geen blijvende schade is, kunnen de tijdelijke verstoringen leiden tot fysieke, cognitieve en emotionele klachten. Bij Funqtio richten we onze behandelingen ook op gevallen waarbij klachten na een hersenschudding langer dan drie maanden aanhouden, een toestand die bekend staat als Post Commotioneel Syndroom of Post Concussion Syndrome (PCS). In beide gevallen kun je last hebben van:
  • Nek- en/of hoofdpijn

    Na een hersenschudding is nek- en/of hoofdpijn de meest voorkomende klacht. Deze nek- en hoofdpijn kunnen enorm variëren in locatie, karakter (drukkend, pulserend, zeurend etc.) en intensiteit (van milde tot matige pijn tot ernstige pijn)

  • Duizeligheid

    Duizeligheid is een veel voorkomende klacht bij een hersenschudding. Je kunt last hebben van draaiduizeligheid (alles om je heen draait bij bijvoorbeeld een beweging van je hoofd), licht in het hoofd (bijvoorbeeld tijdens het overeind komen) en/of wankelduizeligheid (het ervaren van een dronken gevoel of onbalans tijdens het lopen).

  • Vermoeidheid

    Mensen na een hersenschudding kunnen veel meer vermoeidheid ervaren dan voor de hersenschudding. Voor sommige is zelfs de kleinste inspanning erg vermoeiend waardoor ze nauwelijks of niet meer dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Mensen geven ook aan dat ze niet meer uitgerust wakker worden. Sommige kunnen last houden van deze ernstige vermoeidheid. Dit kan grote invloed hebben op je leven en op dat van je naasten.

  • Slaapproblemen

    Slaapproblemen zoals slapeloosheid (insomnia), het niet goed kunnen slapen of juist het gevoel hebben de hele dag te moeten slapen zijn veel voorkomend na een hersenschudding.

  • Concentratieproblemen

    Het moeite hebben met het richten en focussen op een specifieke taak/activiteit of moeite hebben met het volgen van gesprekken. Chaotisch zijn, dromerigheid, afwezigheid, verlies in details en snel afgeleid zijn door externe prikkels of gedachten zijn klachten die vaak voorkomen na een hersenschudding.

  • Visusproblemen (zoals wazig zien)

    Visusproblemen oftewel problemen met het zien komen veel voor na een hersenschudding. De klachten ontstaan omdat de hersenen de visuele informatie niet goed kunnen verwerken dit kan leiden tot wazig zien, niet meer goed kunnen lezen, dubbel zien, vlekken in het gezichtsveld of het niet scherp kunnen zien etc.

  • Vergeetachtigheid

    Nieuwe informatie onthouden kost veel meer tijd dan voorheen en informatie blijft ook niet goed hangen. Daarnaast kan het opgraven van informatie uit het geheugen moeilijker gaan.

  • Stemmingswisselingen

    Na een hersenschudding kunnen de emoties veranderen. Hoe dat zich uit verschilt van mens tot mens na een hersenschudding, veel mensen ervaren dat ze sneller emotioneel zijn. Een hersenschudding heeft voor veel mensen een enorme impact die niet altijd aan de buitenkant zo snel te zien is. Door deze gevolgen kunnen sociale contacten veranderen en relaties kunnen onder druk komen te staan.

  • Overgevoeligheid voor licht- en geluid

    Na een hersenschudding kan de filterfunctie van het centraal zenuwstelsel verminderen hierdoor ervaren veel mensen na een hersenschudding overprikkeling door geluid waardoor ze moeite hebben met bijvoorbeeld achtergrondgeluiden, specifieke hoge/lage tonen, kinderstemmen,
    bestekgeluiden etc. Dit zelfde geldt voor licht, sommige mensen kunnen bijvoorbeeld het normale daglicht niet meer verdragen.

  • Maag- en darmklachten

    Een hersenschudding kan tot darmklachten leiden zoals constipatie of prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dit komt omdat het brein en de darm nauw met elkaar verbonden zijn middels een specifieke zenuw (de nervus vagus genoemd). Een hersenschudding als oorzaak van darmproblemen wordt vaak compleet over het hoofd gezien.

Hersenschudding & Impact

De een krijgt een hersenschudding en heeft er nauwelijks last van, terwijl de ander enorm veel last heeft en niet meer in de hedendaagse maatschappij mee kan. Lang werd gedacht dat de impact/zwaarte (klap) van de hersenschudding en of iemand wel of niet buiten bewustzijn was de gevolgen en impact van een hersenschudding bepaalde. Echter weten we tegenwoordig dat het wel of niet buiten bewustzijn zijn geraakt, niet veel hoeft te zeggen en dat mensen met een lichte (lage impact klap) hersenschudding net zoveel klachten kunnen krijgen dan iemand met een zware (hoge impact klap) hersenschudding.

Hersenschudding & Gezondheid

Wat een belangrijke rol speelt is hoe je fysieke en mentale gezondheid was voordat je een hersenschudding kreeg. Ben je in een goede gezondheid, slaap je goed, beweeg je veel, heb je geen mentale klachten, is je voeding goed en heb je het juiste beleid gevolgd dan heb je een grotere kans dat je snel en goed hersteld. Echter wanneer je bekend bent met bepaalde aandoeningen, psychosociale factoren, ongezondere leefstijl of in de beginfase niet de juiste informatie of behandeling hebt gekregen. Dan weten we uit onderzoek dat dit geassocieerd is met een vertraagd herstel.

Gespecialiseerd interdisciplinair team

Funqtio biedt met zijn gespecialiseerde hersenschudding team een persoonsgericht revalidatieprogramma aan gericht op jou herstel belemmerende factoren. We streven naar verbetering in herstel zodat jij weer terug kunt keren naar werk, sport of school. We doen dit samen met verschillende zorgprofessionals zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychosomatisch fysiotherapeuten, cognitief revalidatie therapeuten, voedingsdeskundige en neuro-optometristen. Dit noemen we interdisciplinair samenwerken.

Hersenschuddingbehandeling bij Funqtio

Funqtio helpt patiënten en sporters met een hersenschudding om weer veilig terug te keren naar school, werk en/of sport. Onze specialisten, getraind in het Complete Concussion Program, passen de nieuwste methoden toe voor een behandeling die bij jou past. Funqtio zorgt voor een aanpak die naar je hele welzijn kijkt.

 

Als je klachten aanhouden, heeft Funqtio een persoonlijk herstelprogramma onder leiding van onze ‘concussion’ oftewel hersenschuddingtherapeuten. Wij zijn jouw steun en toeverlaat in dit proces, ook als er zorg van verschillende zorgprofessionals nodig is. Onder de pagina ‘’aanpak’’ kan je lezen wat de verschillende zorgprofessionals voor jou kunnen betekenen en onder de pagina ‘’team’’ maak je kennis met ons interdisciplinaire team.

 

Als jij of iemand die je kent last heeft van een hersenschudding, wacht dan niet. Neem contact op met Funqtio voor een afspraak en begin vandaag nog aan je herstel. Onze deskundige therapeuten staan klaar om je te ondersteunen.

Maak een afspraak
Locatie Venlo
Veestraat 5B
5914 RJ Venlo
Openingstijden

Maandag:
08.00 – 20.00 uur

Dinsdag:
07.30 – 21.00 uur

Woensdag:
08.00 – 19.30 uur

Donderdag:
08.00 – 21.00 uur

Vrijdag:
07.00 – 17.00 uur


Locatie Steyl
Triangelstraat 1F
5935 AG Steyl
Openingstijden

Maandag:
07.00 –  21.00 uur

Dinsdag:
07.00 – 21.00 uur

Woensdag:
07.00 – 21.00 uur

Donderdag:
07.00 – 21.00 uur

Vrijdag:
07.00 – 19.00 uur

Zaterdag:
08.00 – 12.00 uur


*Voor abonnementhouders op maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur gesloten