Onze aanpak

Vaak krijgen mensen na een hersenschudding onterecht het advies om bedrust te pakken en zoveel mogelijk prikkels (licht, geluid etc.) te vermijden. Daarentegen zijn er ook mensen waarbij de hersenschudding niet herkend wordt en gewoon doorgaan met hun leven alsof er niets is gebeurt. We weten uit onderzoek dat beide scenario’s niet ideaal zijn voor jouw herstel.

 

De sleutel zit in een actieve benadering waarbij vroegtijdig onder begeleiding van een hersenschudding specialist activiteiten worden opgebouwd. Dit kan je vaak niet alleen. Uit onderzoek weten we dat wanneer we mensen binnen 10 dagen zien wij deze het beste kunnen helpen om zo snel mogelijk te herstellen.

 

Vaak zien wij mensen met een hersenschudding niet binnen deze 10 dagen. Bij de mensen die wij zien zijn de hersenschudding klachten vaak al langer aanwezig en zijn er verschillende fysieke- (zoals nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid etc.), cognitieve (concentratie-, geheugenproblemen etc.) en emotionele klachten (frustratie, boosheid, somberheid etc.) aanwezig.

 

Bij Funqtio staan wij voor jullie klaar met ons interdisciplinaire team van specialisten die samen met jou gaan werken aan herstel om jou zo snel mogelijk te laten terugkeren naar werk, sport of school.

 

‘’Hoe sneller je de juiste zorg voor je hersenschudding krijgt, hoe beter je herstel zal zijn.’’

Maak een afspraak
Locatie Steyl
Triangelstraat 1F
5935 AG Steyl
Openingstijden

Maandag:
07.00 –  21.00 uur

Dinsdag:
07.00 – 21.00 uur

Woensdag:
07.00 – 21.00 uur

Donderdag:
07.00 – 21.00 uur

Vrijdag:
07.00 – 19.00 uur

Zaterdag:
08.00 – 12.00 uur


*Voor abonnementhouders op maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur gesloten

Individuele behandeling en revalidatie

Bij Funqtio bestaat de behandeling van een hersenschudding vaak uit een interdisciplinaire benadering waarbij verschillende zorgprofessionals samenwerken en persoonsgerichte zorg verlenen om jou te helpen met het herstel van jou hersenschudding. Deze verschillende zorgprofessionals zijn geen losse eilandjes maar werken intensief samen en hebben onderling veel overleg. Dit wordt interprofessioneel samenwerken genoemd. Hieronder kan je lezen op welke aspecten van herstel elke zorgprofessional zich met name richt:
  • De fysiotherapeut

    De fysiotherapeut is vaak de case-manager in het behandeltraject. Hij doet de intake met de patiënt en zet (wanneer nodig) de lijnen uit met de andere betrokken disciplines/behandelaars. Vaak richt de fysiotherapeut zich in het begin op het geven van voorlichting en advies over PCS, later in het traject richt de fysiotherapeut zich meer op het fysieke deel. Denk hierbij aan een specifieke behandeling voor de nek-, en/of hoofdpijn, duizeligheid en opbouwen van fysieke belastbaarheid.

     

  • De ergotherapeut

    De functie van de ergotherapeut is tweedelig: enerzijds richt de ergotherapeut zich op het in kaart brengen en herstellen van de balans tussen de belasting-belastbaarheid. En anderzijds richt de ergotherapeut zich op het cognitieve- en sensorische deel zoals overgevoeligheid voor licht, geluid of andere prikkels. Ze onderzoeken de cognitieve en sensorische functies en geven tips, adviezen en leren technieken / oefeningen aan om deze overprikkeling te dempen.

  • De psychosomatisch therapeut

    Pijn, vermoeidheid en het niet meer kunnen doen waar je voldoening uithaalt terwijl je werk en je familie op je rekenen kan veel boosheid, frustratie, angst, somberheid en hierdoor negatieve stress oproepen. Vaak kom je in een negatieve spiraal terecht. De psychosomatisch therapeut richt zich met name op het mentale/emotionele aspect en gaat samen met jou kijken naar handvaten die helpen om uit deze negatieve spiraal te komen.

  • De neurocognitieve revalidatie therapeut

    De gespecialiseerde logopedist brengt gestoorde communicatieve- en cognitieve functies in kaart. Denk bij gestoorde communicatieve functies aan bijvoorbeeld: het zoeken naar woorden, de draad kwijtraken in een verhaal, het niet kunnen volgen van gesprekken en werk gerelateerde communicatieve activiteiten (vergaderen, analyseren, voorzitten, notuleren etc.). Met gestoorde cognitieve functies wordt bijvoorbeeld bedoeld: gelezen dingen niet kunnen onthouden (kort termijn geheugencapaciteit) en snel concentratie verliezen (concentratieproblemen). De behandeling zal gericht zijn op compensatie(strategieën) en training zoals bv. aandacht oefeningen, organisatie en planning, redeneeropdrachten en geheugentraining. De behandeling is gericht op zogenaamde cognitieve en executive functiestoornissen.

  • De neuro optometrist (NOPT)

    Het kan in sommige gevallen nodig zijn dat deze specialisatie ingeschakeld wordt op basis van dominant aanwezige functionele stoornissen van je ogen die ervoor zorgen dat je moeite hebt met zien in bepaalde situaties of bij het uitvoeren van taken, duizelig bent, een blauwe plek gevoel achter je ogen hebt, “dronken/wankel” loopt, hoofdpijn hebt en nekklachten blijft houden. De NOPT zal een uitgebreid functioneel onderzoek doen en analyseren wat er mogelijk nodig is zoals bijvoorbeeld het dragen van een prisma bril en visuele training.

  • De orthomoleculaire(voedings)deskundige.

    Na een hersenschudding komen de volgende klachten vaak voor zoals: aanhoudende vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen of ondanks slaap moe wakker worden, futloos zijn, hormonale klachten (hoofdpijn, maag/darm klachten, maar ook stemmingsklachten). Hierbij kan het zinvol zijn om de orthomoleculaire(voedings)deskundige te raadplegen. Deze deskundige gaat tot op “stofjes niveau” kijken of er sprake is van adequate voeding en suppletie passend bij je klachten/situatie.

Samen werken aan herstel

Onze aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de uitgebreide expertise van ons team. We zijn toegewijd aan jouw welzijn en werken hard om je te ondersteunen bij elke stap terug naar je normale leven.

 

Funqtio mag zich op dit moment een gecertificeerde ‘’concussion’’ (hersenschudding) praktijk noemen. Daarnaast is het interdisciplinaire team de laatste jaren uitgebreid. Het interdisciplinaire team bestaat op het moment uit: fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychosomatisch fysiotherapeut, cognitief revalidatie therapeuten, neuro-optometrist en een orthomoleculair voedingstherapeut.

Maak een afspraak
Locatie Venlo
Veestraat 5B
5914 RJ Venlo
Openingstijden

Maandag:
08.00 – 20.00 uur

Dinsdag:
07.30 – 21.00 uur

Woensdag:
08.00 – 19.30 uur

Donderdag:
08.00 – 21.00 uur

Vrijdag:
07.00 – 17.00 uur


Locatie Steyl
Triangelstraat 1F
5935 AG Steyl
Openingstijden

Maandag:
07.00 –  21.00 uur

Dinsdag:
07.00 – 21.00 uur

Woensdag:
07.00 – 21.00 uur

Donderdag:
07.00 – 21.00 uur

Vrijdag:
07.00 – 19.00 uur

Zaterdag:
08.00 – 12.00 uur


*Voor abonnementhouders op maandag, woensdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur gesloten