In 2019 begonnen Melvin Pitz en Lukas Vorstermans met het ontwikkelen van ‘Funqtio Hersenschuddingbehandeling’. Als gepassioneerde fysiotherapeuten met expertise op het gebied van manuele- en musculoskeletale therapie, liepen ze tegen een probleem aan. Ze merkten dat ze patiënten met nek-, hoofd- en duizeligheidsklachten na een specifiek hoofdletsel, zoals een auto-ongeluk of een val op het hoofd, niet voldoende konden helpen.
Deze patiënten kregen vaak de diagnose ‘whiplash klachten’, maar recente richtlijnen vermijden deze term vanwege de negatieve associaties die het kan oproepen. In plaats daarvan wordt nu gesproken van ’trauma gerelateerde nek- en/of hoofdpijn’. Mensen met deze klachten blijken vaak goed te reageren op een biopsychosociale benadering. Echter krijgen in Nederland veel patiënten onterecht de diagnose ‘’trauma gerelateerde nek- en /of hoofdpijn’’ omdat een hersenschudding door patiënten en zorgprofessionals vaak niet herkend wordt. Dit betekent dat veel mensen de foute diagnose krijgen en dus niet de juiste zorg krijgen. In de volksmond wordt de term hersenschudding vaak gebruikt, echter wordt de term hersenschudding door zorgprofessionals inmiddels niet meer gebruikt. De term hersenschudding is vervangen door de term licht traumatisch hoofd/hersenletsel (LTHL) gebruikt.
Melvin en Lukas hebben zich sinds 2019 intensief verdiept in de diagnostiek en behandeling van licht traumatisch hoofdhersenletsel (LTHL) / hersenschudding. Dit leidde tot de oprichting van een interdisciplinair team, bestaande uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedist en een psychosomatisch fysiotherapeut. In 2023 volgden ze een verdiepende opleiding genaamd het ‘Complete Concussion Program’ in Canada, waardoor ze nieuwe expertise opdeden en Funqtio nu gecertificeerd is als ‘concussion’ (hersenschudding) praktijk.
Het interdisciplinaire team is in de loop der jaren uitgebreid en omvat nu fysiotherapeuten, ergotherapeuten, een psychosomatisch fysiotherapeut, cognitief revalidatietherapeuten, een neuro-optometrist en een orthomoleculair voedingstherapeut. Momenteel worden meerdere fysiotherapeuten intern opgeleid tot ‘concussion’ (hersenschudding) therapeut. Voor de toekomst is het doel om deze kennis en ervaring verder te verspreiden door middel van externe ‘concussion’ (hersenschudding) cursussen in Nederland.
Lukas Vorstermans
Musculoskeletaal fysiotherapeut
Specialisme: Hersenschudding, casemanager
Melvin Pitz
Manueel therapeut
Specialisme: Hersenschudding, casemanager