De fysieke symptomen omvatten hoofd- en nekpijn, duizeligheid, misselijkheid, en dubbel/wazig zien. Cognitieve klachten manifesteren zich in slechte concentratie, vergeetachtigheid/slecht geheugen, en een verhoogde gevoeligheid voor licht en/of geluid. Emotionele symptomen kunnen zich uiten als snel gefrustreerd/geïrriteerd zijn, ongeduldigheid, somberheid en angst.
Wanneer deze klachten aanhouden gedurende meer dan drie maanden, wordt het Post Concussion Syndroom vastgesteld.
Revalidatie bij Hersenschudding door Funqtio
- Preventie: Het vermijden van langdurige klachten (Post Concussion Syndroom) door patiënten (met weinig tot geen klachten) in de acute fase na een hersenschudding goed te begeleiden.
- Behandeling van langdurige klachten na een hersenschudding (Post Concussion Syndroom): Wij bieden een multidisciplinaire en oorzaakgerichte benadering voor mensen met langdurige klachten. Dit revalidatieprogramma staat bekend als het Post Concussion Syndroom Revalidatieprogramma.
Post Concussion Syndroom (PCS) Revalidatieprogramma
Het PCS-programma is het resultaat van een samenwerking tussen paramedische gezondheidsprofessionals in de regio Venlo, met name in het gezondheidscentrum ‘Huis van Noord’. Deze samenwerking omvat master-gespecialiseerde fysiotherapeuten, psychosomatisch fysiotherapeuten, ergotherapeuten en een cognitief revalidatietherapeut. Daarnaast onderhouden we nauw contact met andere professionals die extern betrokken zijn bij de behandeling, zoals neurologen, psychologen en bedrijfsartsen.
Wij geloven niet in magische (fysieke) behandelingen of ‘quick-fix’ oplossingen. Bij hersenschudding revalidatie streven wij naar een multidisciplinair behandelprogramma met een holistische visie dat u op de lange termijn kan helpen. De precieze inhoud van het PCS-revalidatieprogramma verschilt per individu en wordt afgestemd op de persoon.
Om de structuur en kwaliteit van elk programma te waarborgen, volgt Funqtio procesmatig een vast stappenplan.
Stap 1: Vaststellen van de Oorzaak
Om de oorzaken vast te stellen, worden eerst alle facetten van PCS onderzocht:
- Dialoog: Een gesprek tussen de patiënt en de fysiotherapeut om te achterhalen wat er is gebeurd, hoe de klachten worden ervaren en welke andere factoren een rol spelen. Hierbij worden zowel de fysieke als psychosociale factoren in kaart gebracht.
- Lichamelijk onderzoek gericht op de functie van het houdings- en bewegingsapparaat, evenals het vestibulaire (evenwichtsorgaan) en oculaire (ogen) systeem.
- Vaststellen van het inspanningsniveau middels een loopbandtest.
- Psychologische screening: Door middel van vragenlijsten brengen wij in kaart of er mogelijk sprake is van angstklachten (bijvoorbeeld herbelevingen van het ongeluk) of depressieve klachten. Uit de literatuur weten we dat angst- en depressieherstel belemmerend kunnen zijn.
- Cognitief onderzoek: De ergotherapeut brengt cognitieve vaardigheden zoals denksnelheid, geheugen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen en planningsvaardigheden in kaart.
Stap 2: Opstellen van een Behandelprogramma op Maat
Met de gegevens uit deze onderzoeken wordt in overleg met alle betrokken gezondheidsprofessionals en u als cliënt een revalidatieprogramma voor hersenschudding opgesteld.
Stap 3: Uitvoeren van het Behandelprogramma
De verschillende behandelingen worden voornamelijk uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten, psychosomatisch fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Indien nodig worden andere disciplines hierbij betrokken. De behandelingen worden op elkaar afgestemd en constant bijgesteld door middel van nauw contact en overleg tussen de behandelaars.